Европейският Парламент разгледа

На 20 октомври 2010 в пленарна зала в Страсбург, Европейският Парламент разгледа доклада относно  финансовия инструмент за сътрудничество за развитие и доклада относно финансовия инструмент за насърчаване на демокрацията и правата на човека по света. Българският европедутат Мария Неделчева, която е заместник председател на Комисията по социални въпроси и околна среда в делегацията на ЕС-АКТБ, взе активно участие в дискусията.

Според Мария Неделчева “инструментите за финансиране на сътрудничеството за развитие,  и тези за насърчаване на демокрацията и спазването на правата на човека в света трябва да са по-гъвкави”, за да се избегнат “блокажи подобни на тези, на които вече сме ставали свидетели множество пъти”. Европейският съюз отпуска значителни суми за помощи в областта  на развитието и насърчаване на спазването на правата на човека. Тези помощи не трябва да бъдат недостижими, поради прекалено утежнените процедури за тяхното отпускане.”

Мария Неделчева подчерта в своето изказване и “нуждата да се следи малките организации  и структури да могат да се възползват също от тези средства”. “Днес ние сме често изправени пред ситуации, в които единствено големите неправителствени организации имат възможност да се възползват за един кратък период от време от тези помощи. Аз вярвам, че ако дадем предимство на малките неправителствени организации за по-дълги периоди от време ще имаме много по-значителни резултати. 

Днес съществуват множество малки организации, които провеждат с голям успех дългосрочни акции на терена. Те са истинският вектор на промяната!

Ето защо те трябва също да могат да се възползват от тези помощи! “

Сподели в:

Share on facebook
Facebook

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!