Украйна с участието на комисарят по разширението Щефан Фюле

На 20 октомври по време на дискусия относно Украйна с участието на комисарят по разширението Щефан Фюле, в пленарна зала в Европейския Парламент, евродепутатът Мария Неделчева взе участие в дебата. “Европейският Парламент винаги е подкрепял Украйна в нейния път към демокрацията, основаваща се на принципите на правовата държава и споделяща с нас общи на европейската интеграция ценности.

Във всяка демокрация изборите са по своему термометър. Термометър, позволяващ ни да оценим качеството на демократичния процес, стабилността на институциите, зрелостта на политическите партии и мнението на гражданското общество.”

 В тази връзка Мария Неделчева приветства решението на украинските власти да поканят наблюдатели на изборите на 31 октомври 2010.” Уверена съм, че тяхната мисия ще допринесе за по-голямо доверие в изборния процес, а техните констатации ще послужат за утвърждаване на прозрачността и неутралитета в работата на украинските институции.”

 “Освен изборите, конституцията, като върховен закон в Украйна, трябва да гарантира равновесието на властите, техния взаимен контрол и една независима съдебна система.” смята българският евродепутат.

В заключение Мария Неделчева заяви, че “Украйна може да разчита на своя Европейски партньор за последователна и практическа подкрепа на усилията си за реформи, стабилност и качество на живот на своите граждани. Мнението на европейската общност и на гражданското общество са допълнителни стимули и гаранция за крайния успех”.

Сподели в:

Share on facebook
Facebook

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!